Kom i padelform

Det är svårt missa den padelboom som pågår i Sverige. Antalet utövare och hallar i landet ökar ständigt och jag tror alla känner någon som spelar padel. Padel har blivit en ny folksport tack vare det enkla snabba spelet, lättillgängligt och ett utmärkt sätt att umgås med sina kollegor, vänner och familj.

Dock visar statistik från ortopeder och fysioterapeuter ett kraftigt ökat antal padelrelaterade skador på hälsena/fot, axel/underarm, knä/höft, vilket naturligtvis är oroväckande. Det visar på behovet av anpassad träning för att minska skador, förebygga skador och varför inte få padelspelet bättre och roligare på köpet!

Padel likt många andra idrotter är komplex och ställer höga krav på att vara explosiv,  rörlig, reaktionssnabb och koordinerad i

De flesta padelskador är överbelastningsskador beror på svaga muskler, bristande rörlighetsförmåga och stabilitet i och kring lederna som inte är tillräcklig för att hantera padelns alla utmaningar som kroppen ställs inför. Här kommer därför några bra grunder till en bättre padelkropp.

Utfall och fotarbete

Varje steg du tar är ett utfall, särskilt på padelbanan. Rätt utförda utfall ger knäkontroll, balans och en större förmåga till snabba riktningsförändringar. Du når med andra ord upp fler bollar och ger dig själv mer tid att köra ditt nästa drag!

Fötterna ska förflytta oss över banan, fördela vikten, balansen och kraften för att ta oss dit vi vill. Tyvärr får många män mellan 35-55  erfara att deras fysik inte matchar deras 20-åriga sinne (!!) i kombination med bristande uppvärmning, när de ådrar sig en ruptur på hälsenan.

Bålrotationer

Kraften i både forehand- och backhandslag kommer i första hand från rotation i bålen. Bålen behöver vara både stark och rörlig för att vrida kroppen och sträcka dig efter en snabb boll och dessutom kunna returnera den. Här finns det många muskler som påverkar funktionen exempelvis de tvärgående bålmusklerna.

Kontroll i axlar och skulderblad

Kedjan mellan skulderblad ut till dina fingrar är antagligen den mest sköra när det kommer till padel. Skulderbladet ska följa och stödja armens alla rörelser och samtidigt ge stabilitet i axelleden och hur vi roterar armen och positionerar axeln påverkar belastningen på både muskler och leder.  När vi slår bollen slungas armen med kraft i olika riktningar och ställer funktion och stabilitet på prov. Obalans i denna kedja kan ge smärta i form av impingement i axelleden, tennisarmbåge och senhinneinflammation längs handleden för att nämna några.

Styrkeövningar för padel

3 set med 10 rep, kör 2 ggr i veckan.

Uppvärmning, aktivering och rörlighet ca 10 min.

  • Sidogång med gummiband
  • Utfallsteg med bålrotation
  • Enarmsrodd i TRX
  • Landmine press stående
  • Wood chopper

Med dessa övningar stärker vi upp de skadedrabbade delarna. Känner du osäkerhet kring övningarna så ta hjälp av ett proffs så du använder rätt teknik, hittar din progression och får ut optimalt av träningen!

Lycka till önskar vår PT Thomas