AI svarar på dina träningsfrågor


Har du haft träningsmotgångar i år eller tidigare?
Tyckt att det är svårt och jobbigt att komma igång, hålla i och utvecklas inom den fysiska aktivitet du valt att köra?

Här kommer några lösningar till dina problem!
Eftersom att AI har blivit växt enormt mycket det senaste åren, tänkte jag att det skulle vara roligt att se vad artificiell intelligens skulle ha som svar till väldigt vanliga ursäkter vi personliga tränare får höra! Jag valde tre av dem vanligaste ursäkterna jag får höra till att skippa träningen och inte engagera sig i det aktivitet man valt att köra!


“Jag är alldeles för lat till att träna”

AIs svar: Att känna sig lat eller sakna motivation till att träna är något som många människor upplever från tid till annan. Det är viktigt att komma ihåg att det är helt normalt och att det finns sätt att övervinna det. Här är några tips som kan hjälpa dig att övervinna känslan av att vara för lat för att träna:

 1. Sätt små och realistiska mål: Istället för att tänka på träningen som en stor och överväldigande uppgift, bryt ner den i mindre delar och sätt upp realistiska mål för dig själv. Det kan vara så enkelt som att ta en kort promenad varje dag eller träna i 10 minuter.
 2. Skapa en rutin: Genom att skapa en regelbunden träningsrutin blir det lättare att hålla sig motiverad och undvika känslan av att vara för lat. Försök att träna vid samma tid varje dag eller vecka för att göra det till en vana.
 3. Var snäll mot dig själv: Ibland kan känslan av att vara för lat vara relaterad till negativa tankar eller självkritik. Försök att vara snäll mot dig själv och acceptera att det är okej att ha dagar då motivationen är låg. Ge dig själv beröm för de framsteg du gör, även om de är små.
  Kom ihåg att det är viktigt att lyssna på din kropp och inte pressa dig själv för hårt. Träning handlar om att hitta en balans och göra det som känns bäst för dig.

“Jag tycker att träning är tråkigt!”

AIs svar:
Om du tycker att träning är tråkigt kan det vara svårt att hitta motivationen att komma igång. Här är några tips som kan hjälpa dig att göra träningen roligare och mer engagerande:

 1. Prova olika träningsformer: Det finns en mångfald av träningsaktiviteter att utforska. Testa olika former av träning för att se vad som passar dig bäst. Det kan vara allt från dans och gruppträning till utomhusaktiviteter som vandring eller cykling.
 2. Bygg in variation: Att göra samma träningsrutin varje dag kan bli enformigt. Försök att variera din träning genom att prova nya övningar, träningspass eller träningsmiljöer. Det kan hjälpa till att hålla intresset uppe och göra träningen mer spännande.
 3. Träna tillsammans med andra: Att träna tillsammans med vänner, familj eller en träningsgrupp kan göra träningen roligare och mer social. Ni kan peppa varandra, utmana varandra och ha roligt tillsammans under träningspassen. Genom att experimentera med olika strategier och hitta det som fungerar bäst för dig kan du göra träningen mer rolig och givande på lång sikt

Jag orkar inte träna idag”

AIs svar:
Det är helt normalt att känna sig utmattad eller utan energi ibland och inte vilja träna. Att lyssna på kroppens signaler och ge den den vila den behöver är viktigt för att undvika överträning och skador. Om du känner dig för trött eller utmattad för att träna idag, är det viktigt att du tar hand om dig själv och ger dig själv tillstånd att vila. Här är några saker du kan göra istället:

 1. Gör något lugnt och avkopplande: Istället för att träna kan du välja att göra något lugnt och avkopplande som yoga, meditation eller en promenad i naturen. Det kan hjälpa dig att slappna av och ladda om batterierna.
 2. Fokusera på hälsosamma vanor: Använd dagen till att fokusera på andra hälsosamma vanor som att äta näringsrik mat, dricka tillräckligt med vatten och få tillräckligt med sömn. Det kan hjälpa dig att återhämta dig snabbare och känna dig bättre till nästa träningspass.
 3. Planera för nästa träning: Istället för att känna dig dålig över att du inte tränar idag, kan du istället använda tiden till att planera för nästa träningspass. Fundera på vilken typ av träning du vill göra och sätt upp realistiska mål för dig själv.
  Genom att ta hand om dig själv och ge dig själv den vila och återhämtning du behöver idag, kan du komma tillbaka till träningen med ny energi och motivation när du känner dig redo. Nu var detta en intressant synvinkel på hur man kan undkomma vanliga ursäkter. När det gäller konsekvent träning är det oftast våra tankar och mentala hinder som utgör de största hindren. I slutändan är det viktigt att komma ihåg att våra val formar våra vanor och vår hälsa på lång sikt. Genom att prioritera handling, hälsa och välbefinnande lägger man upp en bra plan till att hålla i sin träning!

Vad tycker jag som PT om dessa svar? – Faktiskt väldigt bra! Men kom ihåg att teknologin i sig inte är lösningen på våra träningshinder. Det är fortfarande upp till oss att ta ansvar för våra handlingar och att göra valen för att prioritera vår hälsa. Så nästa gång du känner dig frestad att använda en ursäkt för att undvika träning, ta en stund att reflektera över varför det är viktigt för dig att träna och hur det kommer att påverka ditt liv på lång sikt!


Artikeln är skriven av vår Pt Andrejs som utgår från TränaMer i Märsta - kontakta honom på Andrejs@well365.se