Tips för att träna under sommaren

Har du svårt att hålla igång träningen utan vardagens rutiner? Eller funderar du på att börja träna, men vill vänta tills efter semestern? Här kommer lite råd och inspiration just för dig.

Så hittar du en bra träningsvana under sommaren

Vi är ”creatures of habit” och därav kan semestertider göra att saker som träning och god kosthållning kan kännas svårare att upprätthålla när andra rutiner runt omkring sätts på paus. Med det sagt kan det vara bra att skapa sig en träningsrutin som håller även när du inte arbetar som vanligt. Se till att göra träningen tillgänglig och rolig så att du enklare upprätthåller sunda rörelsevanor. Varför inte göra en sommaraktivitet av träning och rörelse? En cykeltur, utegym, lekparksträning, en joggingtur i solen, eller ta dig till gymmet en ledig förmiddag. Det går alldeles utmärkt att njuta av sommaren och sällskap, om så önskas, medan du tränar eller motionerar.

Detta bör du undvika för att hitta en hållbar vana med träningen

Något du däremot vill undvika är högintensiva perioder följt av långa avbrott i träningen. Att tokträna med motiveringen “beach 2022” för att sedan tappa rutinen när sommaren kommer leder sällan till en långsiktig och sund vana. Detta då denna typ av svartvitt “allt-eller-inget” tänk skapar en ohållbar bild av träning, som vanligen ger ett bakslag och gör att rutinen inte håller särskilt länge. Fundera då istället över: Varför tränar jag? Vad behövs för att min träning ska fylla det syftet? En jämnare träningsrutin som känns hållbar och rimlig leder förmodligen till bättre kontinuitet och därmed bättre resultat över tid. Din kropp vill röra sig året om.

Så kan du tänka kring träningen under sommaren

Ett till tips är att istället för att “vara ledig” från både jobb och träning, ta tillfället i akt när du förmodligen har lite extra tid att skapa en sund träningsrutin som du sedan kan bära med dig till hösten. För varför måste vi vara lediga från träning, om träningen är något roligt som får oss att må bättre? Tillbaka till träning som en aktivitet. Passa på att prova något nytt eller kanske utvecklas inom en träningsform du redan utövar. Ta till dig ny inspiration när du har mindre måsten att ta hänsyn till.

Skulle du mot förmodan varken ha tid, ork eller möjlighet att hålla din vanliga träningsrutin, gör det då inte svårare än vad det behöver vara. Fokusera på stora övningar eller allsidig träning som aktiverar flera muskelgrupper och utmanar flera förmågor samtidigt. Försök att få till 1-2 pass i veckan och komplettera med mycket motion och rörelse. I grund och botten handlar hälsa om att börja prioritera sånt som vi mår bra av, inte att utesluta allt som skulle kunna vara dåligt. Ägna dig åt styrke- och konditionsträning, rör på dig dagligen, ät mer frukt och grönt, och gör plats för avkoppling. Ibland behöver vi börja med att sänka ambitionsnivån för att hitta vårt eget “lagom”. Prova dig fram.

Sist men inte minst, kom ihåg att träning är något som ska förbättra din tillvaro, inte tvärtom. Du förtjänar att röra på dig och du förtjänar att göra något bra för dig själv. Rörelse är ett privilegium, inte en bestraffning.