Träning för barn som spelar datorspel

E-sport & styrketräning, hur funkar det ihop?

Nu är det snart 3 år sedan vi startade vår träning för ungdomar med intresse för e-sport. Vår tränare Fredrik vill dela med sig av några reflektioner:

Det enda de visste var att de skulle träna i grupp tillsammans med andra ungdomar som också var intresserade av e-sport. Många av killarna hade aldrig varit på ett gym eller hållit på med någon idrott tidigare. Bara att ta sig in på gymmet var ett stort steg.

Första passen var utmanade på flera sätt, dels på grund av att de inte kände varandra och var nervösa dessutom hade de så mycket nytt att lära sig inom träningen. Vi behövde dessutom anpassa både coaching och teori, i och med att några i gruppen hade neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Killarnas utveckling har varit riktigt imponerande, idag kan de göra knäböj, marklyft och många andra övningar som jag själv inte kunde förrän efter flera år på gymmet. De har lärt sig grunderna i styrketräning och kan hantera maskiner samt fria vikter med både skivstång och hantlar.

Flera av ungdomarna hade svårt med kroppskontrollen. Även där har det skett en utveckling, då de har lärt sig hantera sin kropp i olika träningsmoment. Det bygger en fantastisk grund för hälsa för resten av deras liv oavsett vad för typ av träning de väljer i framtiden.

Det som har överraskat mig mest är att se hur svårt de har att sluta prata med varandra idag, från att knappt interagera med varandra på flera veckor i början. De har fått så mycket gemensamt genom e-sporten, sättet hur de pratar om spelen och dessutom börjat spela tillsammans och diskutera andra områden utanför träningen.

Det påminner mig om att jag själv har fått flera av mina bästa vänner från e-sporten och vi är goda vänner än idag. Vi umgås regelbundet för att prata gamla minnen eller spela ihop

Har du e-sports intresserade barn som behöver röra på sig mer och bor i Knivsta/Uppsala? Vi har 4 platser kvar till höstens grupp. Anmäl intresse på info@well365.se

#e-sport #ungdomar#friskvård#ungdomsträning#barn#gaming#gym#PT#coaching